maanantai 25. maaliskuuta 2013

Teinit ja suurkeräys

Kouvolan Entisten Nuorten facebook-sivulta löytyy kuva Kouvolan Museon kortista.  Näitä kortteja jaettiin erityisen paljon vuonna 1962 koululaisille, teineille, jotka osallistuivat museon suureen esinekeräyksen. Kortti oikeutti sisäänpääsyyn Kouvolan Museoon, joka tuolloin sijaitsi rautatieaseman vieressä, nykyisen virastotalo II paikalla.


Kouvola-Seuran kotiseutujaoston vuosikertomuksessa vuodelta 1962 kerrotaan:

”Syyskesällä joutui jaosto todellisen voimainkoetuksen eteen Kouvolan kaupungin noin vain ex tempore ojennettua meille 200 000 markan määrärahan, suorittaaksemme museoesineiden suurkeräyksen Kouvolassa ja lähiympäristössä. ”
Kouvola-Seura toteutti esinekeräyksen nopeasti.  Kaupunginhallitus päätti rahan myöntämisestä 1. elokuuta.  Seura kokoontui suunnittelemaan keräyksen toteuttamista viikkoa myöhemmin ja keräys tehtiin jo syyskuussa.
”Tällöin teinit lähtivät vaeltamaan Kouvolassa ovelta ovelle esittäen asiansa parhaalla mahdollisella tavalla ja hyvällä menestyksellä. Keräys oli kilpailuluonteinen, jossa jaettiin palkintoja parhaiten ansioituneille kerääjille. Tyttölyseon ja Kouvolan Yhteiskoulun Teinikunnille annettiin tunnustuspalkinto. ”
Suurkeräykseen osallistujat ohjeistettiin:
”Mitä kerätään: kaikkea mahdollista entiseen elämänpiiriin kuuluvaa, aina kirjallisuudesta, valokuvista, arkistosta, tekstiileistä vanhoihin talous- ja huonekaluihin. Rautatieläisten virkapukuja ja –merkkejä ja sodanaikaisia lentolehtisiä jms. Esineen historia niin tarkkaan kuin mahdollista.”
Kouvola-Seura oli painattanut esinekortteja, joihin tiedot kirjattiin ja jotka kiinnitettiin esineisiin. Kerääjät toivat pienet esineet itse museolle, isot noudettiin myöhemmin autolla. Teinit kulkivat yksinään tai pareittain, jokaisella oli sinikantinen ruutuvihko. Vihkot ovat edelleen tallella.  Vihkoon merkittiin osoite, jossa oli käyty, lahjoittajan nimi ja mahdolliset lahjoitukset. Yhden osoitteen kohdalla on maininta:  ”on esineitä, mutta ei anneta”. Mitähän esineet olisivat olleet?
Keräys tuotti yli 1000 esinettä, valokuvaa ja kirjaa. Yksi keräyksen yhteydessä kokoelmiin saatu esine on tämä rautatieläisten virkalakki. Lakki on vuosina 1919-1929 voimassa olleen virkapukuasetuksen mukainen.  Lakin alkuperäisestä omistajasta tiedetään nimikirjaimet: J.P. on merkitty vuoriin. Lakin käyttäjä on ollut töissä liikenneosastolla, siitä kertovat lakin punaiset reunusnauhat. Lakin valmistaja on helsinkiläinen A. Domsch.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti